افراد شیرینیدوست مراقب باشند؛ مصرف زیاد شیرینی باعث افسردگی میشود
افرادی که میل شدیدی به خوردن شیرینیجات دارند، در خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی هستند.
همشهریآنلاین – پروانه بندپی: آیا میدانستید افرادی که میل شدیدی به خوردن شیرینیجات دارند، در خطر بیشتری برای ابتلا به افسردگی، دیابت و سکته مغزی هستند؟ این موضوع را محققان یک دانشگاه در بریتانیا هم تایید کردهاند. شاید بگویید ارتباطِ خوردنِ زیاد شیرینیجات با دیابت و سکته مغزی قابل درک است اما افسردگی چه ربطی به خوردن شیرینی دارد؟
اتفاقا ارتباط میان ولع به شیرینی و ابتلا به افسردگی قابل درکتر است و پیش پا افتادهترین و سادهترین دلیلش هم این است که مصرف زیاد قند به افزایش ناگهانی قند خون منجر میشود و بعد از آن با کاهش سریع قند، احساس خستگی و کاهش انرژی در ما ایجاد میشود. این نوسانات میتواند احوال روحی ما را تحت تأثیر قرار دهد.
کارشناسان تاکید دارند که تغذیه میتواند یکی از عوامل مؤثر در ایجاد زمینه افسردگی باشد. هرچند به تنهایی موثر نیست و عامل اصلی هم نیست. عواملی مثل ژنتیک، محیط، تجربیات زندگی و استرس هم در بروز افسردگی نقش دارند. اما موضوع این است که تغذیه نامناسب میتواند به مشکلات شیمیایی مغز و اختلال در خلق و خو منجر شود.
خوردن شیرینی و ابتلا به افسردگی!
خیلیها میپرسند مصرف زیاد انواع شیرینی چطور میتواند با بروز یا تشدید افسردگی مرتبط باشد؟ برای این افراد باور این موضوع ساده، سخت است که تغذیه سالم، اساس سلامت روح و روان هم است.
نازی چگینی، کارشناس تغذیه و متخصص داروهای گیاهی در گفتگو با همشهریآنلاین به مهمترین موارد ارتباط میان ولع به شیرینی و احتمال بروز و تشدید افسردگی اشاره کرده است.
افزایش قند خون: مصرف زیاد قند میتواند به افزایش ناگهانی قند خون منجر شود که پس از آن با کاهش سریع قند، احساس خستگی و افول انرژی ایجاد میشود. این نوسانات ممکن است حال روحی را تحت تأثیر قرار دهد.
وابستگی به شیرینی و احساس گناه: برخی افراد به مصرف شیرینی به عنوان یک منبع راحتی یا تسکین استرس رو میآورند. این وابستگی ممکن است منجر به عذاب وجدان یا احساس گناهِ پس از مصرف زیاد شیرینی شود که یکی از علائم و نشانگان افسردگی است.
تغییرات شیمیایی مغز: مصرف زیاد قند میتواند بر روی تولید مواد شیمیایی مغز مثل دوپامین و سروتونین تأثیر بگذارد. این تغییرات در بلندمدت میتواند باعث بروز علائم افسردگی شود. چون مغز ما برای عملکرد درست به مقدار مشخصی از سروتونین نیاز دارد و کمبود آن خود را با علائم افسردگی نشان میدهد.
تغذیه نامناسب: مصرف بیش از حد شیرینی و قند میتواند منجر به کمبود مواد مغذی لازم برای سلامتی روان مانند ویتامینها و مواد معدنی شود و کمبود مواد معدنی نیز با ابتلا به افسردگی ارتباط مستقیم دارد. کمبود ویتامینها و مواد معدنی میتواند بر عملکرد مغز و خلق و خو تأثیر بگذارد. مثلا ویتامینهای گروه B، ویتامین D، آهن و اسیدهای چرب امگا-3 نقش مهمی در تولید انتقالدهندههای عصبی مثل سروتونین و دوپامین دارند که مسئول ایجاد احساس خوب در ما هستند. کمبود این مواد میتواند منجر به اختلال در این فرآیندها و در نتیجه، بروز علائم افسردگی شود. همچنین برخی مواد مغذی به تنظیم استرس کمک میکنند و کمبود آنها ممکن است استرس، احساس خستگی، اضطراب و افسردگی را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید؛
-
اضطراب و افسردگی؛ شایعترین اختلالات روانی در ایران
-
۶۰ درصد ایرانیها چاقاند | چاقی و استرس را دست کم نگیرید
-
از کجا بدانیم افسردهایم یا نه؟
چه تغذیهای مناسب است؟
تغذیه مناسب به تغذیهای گفته میشود که شامل مجموعهای از مواد غذایی باشد تا به سلامت جسم و روح کمک کند. وگرنه عملکرد سیستم بدن تغییر میکند و این تغییرات را با علائمی مثل خستگی، بیحوصلگی، بدخلقی، استرس، اضطراب و بیماری های جدی جسمی بروز میدهد.
اما تغذیه باید شامل چه مواردی باشد تا سلامت روان و جسم ما تامین شود؟ چگینی، کارشناس تغذیه در این رابطه میگوید: «خیلی ساده است. تغذیه سالم و مناسب باید شامل میوهها و سبزیجات باشد که حاوی ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها هستند. شامل پروتئین باشد؛ گوشت، ماهی، تخممرغ، لبنیات، حبوبات و مغزها حاوی پروتئین هستند. غلات کامل مثل برنج، جو دوسر و نان سبوسدار که فیبر بالایی دارند هم بخشی از تغذیه مناسب محسوب میشوند. چربیهای سالم هم یکی دیگر از موارد پکیج تغذیه سالم هستند. نوشیدن آب به میزان کافی هم که خیلیها آن را بیاهمیت میشمارند به عملکرد صحیح بدن کمک میکند. این مجموعه یا پکیج را اگر رعایت میکنید، یعنی شما به سلامت خود اهمیت میدهید و از یک الگوی سالم تغذیه پیروی میکنید.»
این کارشناس تغذیه میگوید: «کسی که به تغذیه سالم اهمیت میدهد، هرگز مصرف شیرینی را به یکی از بخشهای این پکیج که توضیح داده شد، ترجیح نمیدهد. مثلا پروتئین روزانه خود را حذف نمیکند تا بتواند مثلا چند دونات یا شکلات بخورد. در الگوی تغذیهایِ افراد مراقب سلامت، شیرینیها و فستفودها هرگز جایگزین غلات کامل، پروتئینها و چربیهای سالم نمیشوند.»
کد خبر 892796 منبع: همشهری آنلاین
-
خوراکی های مفید برای مو ؛ چه میوه ای برای رشد مو خوب است ؟
-
ویتامین b۱۲ در چه غذاهایی است ؟
-
این قارچ ۱۵ میلیونی که در ایران به فروش می رسد معجزه غذایی ندارد
-
افراد شیرینیدوست مراقب باشند؛ مصرف زیاد شیرینی باعث افسردگی میشود
-
چطور با هویچ و لپه، غذایی رژیمی درست کنیم؟ +فوت و فن
-
طرز تهیه مربای پوست نارنگی + فوت و فنهای خوشمزه شدن آن
-
۵ ترکیب خوراکی شفابخش برای مهار قند خون مفید هستند
-
اینترنشنال: آخر خط ما برهنگی است نه فقط مخالفت با الزام حجاب! | هنوز مردانی با وجود میل باطنی جرات نمیکنند در انظار عمومی لباس صورتی و قرمز بپوشند…
-
دلالان طلا و سکه نقره داغ شدند | آغاز ریزش قیمتهای طلا در بازار
-
فوری | گشتهای ارشاد به تاریخ پیوستند + جزئیات
-
بازگشت زودهنگام نکونام به لیگ برتر | مقصد احتمالی مشخص شد
-
نمیخواهم اسم مهدی ترابی را بر زبان بیاورم | حرف برانکو ثابت شد
-
تنها زن پستچی ایران را ببینید
-
کیف همسر سنوار چقدر قیمت داشت ؟
-
دلالان طلا و سکه نقره داغ شدند | آغاز ریزش قیمتهای طلا در بازار
-
کیف همسر سنوار چقدر قیمت داشت ؟
-
درخواست مهم موسیمانه از مدیران استقلال | یک خرید فوری برای آبیها
-
اظهارات تازه معاون سپاه قدس درباره سردار قاآنی
-
درخواست عربستان از ایران برای برگزاری رزمایش مشترک
-
فوری | گشتهای ارشاد به تاریخ پیوستند + جزئیات
-
یاغی جدید فوتبال ایران قرارداد ۱۲۰ میلیاردی امضا کرد؟ ؛ واکنش مدیرعامل استقلال | چرا انتشار این سند عجیب است؟ + عکس
-
پیام بهنوش بختیاری برای همسرش به مناسبت سالگرد ازدواج
-
آغاز فروش فوری یک محصول ایران خودرو؛ نام خودرو، قیمت و زمان تحویل
-
بالاخره احکام متناسبسازی حقوق بازنشستگان صادر می شود
-
۱۵ دلیل اینکه ایرانیها حوصله ورزش کردن ندارند | چه کار کنیم به ورزش علاقهمند بشویم؟
-
این ویژگی شخصیتی جانتان را زودتر میگیرد
-
سن سکته مغزی در ایران به زیر ۴۰ سالگی رسید؟
-
مهم ترین دلیل بروز چاقی در دهکهایی پایین و بالا | ایرانیها به سرعت در حال چاق شدن هستند
-
با این خوراکی ها کودکان را راهی ICU و CCU می کنید | چرا میل به خوردن شیرینی در کودکان بیشتر است